top of page

Nils Granberg skriver manus

Det ingick inte i ursprungsplanen men nu är vi där vi är.

Ofta skriver Nils tillsammans med andra människor (om man vill låta smart och avge en air av högskolepoäng kan man prata om kollaborativa processer, synergieffekter och att summan av delarna är större än helheten eller något sånt). Men han klarar sig också ganska bra själv.

 

Ibland går det till såhär:

Nils (eller för all del, någon annan) får en idé.


- Hur vore det med ett par tv-hallåor alá tidigt 90-tal i en bunker som måste sända tv för en eventuellt utplånad publik efter en global katastrof? Säger Nils

- Ja, det låter kul! Säger, kanske, den andre då. De kunde visa gamla VHS-band för publiken. 

- Det vore nog bra med ett metalager så det visar sig att allt egentligen bara var en tv-inspelning och så tar de av sig perukerna och är "skådespelare"

- Just det! Kul! 
Ja… Och sen skriver de på olika scen, och spånar, och läser upp olika texter för varandra.
Och sen tittar de på en massa filmer och YouTube-klipp som vagt härrör till ämnet och för eller senare (MEN FORTFARANDE INOM DEADLINE! Lovar…) finns det något att läsa och som kanske lämpar sig för att göra teater av och har ungefär strukturen av ett manus.

 

Eller så går det till på ett helt annat vis. Det jag försöker beskriva är att Nils är flexibel att prova olika arbetssätt. 

Om man skulle lista några saker Nils är väldigt rätt bra på när det kommer till att skriva skulle listan kunna se ut såhär:

 

  • Det kan följa en form som liknar en annan form. Exempelvis Ingmar Bergman, Homeros eller Rederiet. Väldigt sällan hamnar vi i den genanta situationen att det liknar ett avsnitt av Rederiet skrivet av Homeros. (Penelope - Galeasen 2022)

  • Nils kan skriva dialog. Ibland blir det lite för många ord i dialogen i början men med lite redigering brukar det lösa sig. (Penelope - Galeasen 2022)

  • Det brukar ofta dö någon. Detta enligt tesen att ”Sex säljer förvisso men jävlar vad det säljer med ett grisigt mord!”. (KÖTT - Kulturhuset Stadsteatern Vällingby 2023)

  • Om det ska utspela sig i en annan tid och plats än idag, brukar Nils få till språket med små markörer här och där. Men det får inte gå till överdrift och bli pilsnerfilm av alltihop. Där får man ibland hålla stramt koppel på Nils. (The Clash was here - Örebro Teater 2025)

  • Man kan ana en viss cynism eller mörker i en del av Nils skriverier. Ett manus handlar till exempel om män som går en kurs i maskulinitet som ballar ur och slutar i kannibalism och allmänt kvinnohat. (OBS! Detta ska inte ses som ett kvitto på Nils åsikter utan är nog säkrast att arkivera under den flyktiga (och numer utdöda) termen ”Satir”) (Alfa - Beta - Skrivkurs SKH 2018)

  • Det kan rikta sig till vuxna och då handla om ”oss, idag” speglat genom en annan tid (check, högskolepoäng) (The Clash was here - Örebro Teater 2025)

  • Det kan rikta sig till barn och ungdomar men då brukar det vara onödigt att ta omvägen via en tid som barnen ifråga inte har en susning om. (Ifigenia och Galten - 4:e Teatern - 2023/2024)

  • Det kan bli kul men det där brukar vara bäst att fråga andra om. (Isolations-TV - Granberg & Björkholm 2022)

bottom of page