top of page

Skådespelare. 

Nils Granberg är skådespelare, dramatiker och projektledare. Under de senaste åren har han främst drivit projekt genom frigruppen Svärmen, en scenkonstplattform där den kollektiva kreativiteten och nya scenformat står i centrum. Där har han skrivit, producerat & spelat i projekten FSIR - ett iscensatt escape room och audiowalk samt föreställningen Morjens Tristess som även turnerat i Sverige och Finland. 

 

Han tog examen från teaterhögskolan i Helsingfors 2013. Sedan dess har han jobbat både på Institutioner och i frigrupp. Nils gillar kollektiv och att jobba i grupp för han tror att konst blir bäst på det sättet. 

Teater för vuxna.

Ibland spelar han teater för vuxna och då kan det vara föreställningar han skrivit och producerat själv tillsammans med andra. Ibland gör han kostym och scenografi eller dockor till föreställningarna också. Ibland har han skrivit manus också. Alla de sakerna är ungefär lika roliga. Utom att vara skådespelare. Det är absolut bäst.

Teater för andras barn.

Flera gånger har han spelat teater för andras barn. Vissa barn är 3 eller 6 år och andra är så gamla som 15. De är ungefär lika roliga att spela teater för men olika. 6-åringar brukar ofta berätta när något är på riktigt och inte. 15-åringar brukar berätta när något är lame eller inte. Alla klarar att sitta still ungefär lika länge.

Tolkning.

Nu råkar ju Nils vara både heterosexuell och gift till på köpet men trots det har han fått tillfälle att gestalta en och annan roll som skulle kunna falla inom begreppet ”Queer”. Genusnyfiken gestaltning fick han lära sig att det hette i skolan. Det har varit bland det roligaste Nils gjort och han försöker ofta leka med föreställningar och förväntningar på könsroller i sina gestaltningar. Han är eventuellt snyggare som kvinna än som man men sånt där är ju subjektivt.

Dans.

Om man dansar framför människor brukar det kallas dansare. Nils skulle gärna kallas för en dansare men de få gånger det har hänt kanske någon mest försökt vara snäll. Enligt honom själv är han väldigt bra på att dansa och gör det ofta och gärna. Ibland försöker han smyga in dans i föreställningar som inte var tänkta att han någon dans från början men han blir nästan alltid påkommen. Nästan.

Sång.

Se Dans. Men med tillägget: Gärna i falsett.

Familj.

Nils tycker om att leka med sina två barn. Oftast är det det äldre barnet som bestämmer vad de leker. Då brukar de leka katt. Den yngre provar mest om saker får plats i munnen och klättrar på saker.

Kroppen.

Nils är av lagom storlek. Han brukar anses relativt lång för sin ålder men är i övrigt proportionerlig. På teaterscenen använder han det mesta av sin kropp för att uttrycka saker.

Skratt.

Nils brukar försöka få folk att skratta för då har man ett positivt minne tillsammans. "Minns du den där gången då vi skrattade? SOM vi skrattade! Oj oj, vilka tider". Nils själv skrattar åt bland annat (men inte uteslutande): Djur i människokläder. När det blir konstig stämning. Bröderna Marx. 

Mat.

Om man lagar mat åt folk och de tycker det är gott brukar de bli mycket glada. Därför lagar Nils gärna mat åt folk han tycker om. I teorin skulle han säkert kunna laga mat åt folk han inte tycker om men han har aldrig ställts inför det valet.

Ordvitsar.

Nu kan man ju tro att det här skulle handla om en påstridig lustigkurre som ordvitsar maniskt varje gång han får taltur. Det stämmer inte. Nils är ganska allvarlig och eftertänksam. Oftast lyssnar han hellre än talar.

bottom of page